Ton Rozeman

Voor meer informatie neem een kijkje op mijn website tonrozeman.com.

Schrijver en schrijfcoach.

Schrijver van korte verhalen
Momenteel werk ik aan twee projecten:

  • een nieuwe bundel verhalen;
  •  een essayistisch boek onder de werktitel ‘Wij, personages’.

Tot nu toe publiceerde ik:

Ik sleepte er wat nominaties (o.a. longlist van de Libris Literatuurprijs en van de Ako Literatuurprijs) en een bekroning mee in de wacht.

Schrijfcoach

In 2000 studeerde ik met verhalen af bij de Schrijversvakschool. 

Sindsdien geef ik zelf les in het schrijven van korte verhalen en begeleid ik studenten en schrijvers individueel. Dit doe ik bij onder andere voor:

  • De Schrijversvakschool, Amsterdam
  • ArtEZ, Arnhem

De pers over mijn werk

  • ‘Prachtige verhalen!’ Kees ’t Hart, Leeuwarder Courant
  • ‘Men gunt elkaar het beste, en stort dan de ander in het ongeluk – haast per ongeluk. Door dat laatste raken Rozemans eenvoudige, beeldende scènes je des te harder.’ Arjen Fortuin, NRC Handelsblad
  • ‘De verhalen die Ton Rozeman schrijft, zijn modelverhalen. Je kunt willekeurig een zin prikken, en je voelt de typische hogedrukspanning die het vertellen van een verhaal vereist.’ Marja Pruis, De Groene Amsterdammer
  • ‘Rozemans short story’s hebben precies de zuigende werking die naar meer doet verlangen. Hij is een zeer bekwame realist, zijn dialogen zijn kort maar scherp en leggen voortdurend het tekort van menselijke communicatie bloot.’ Rob Schouten, Trouw

16 reacties op “Ton Rozeman”

Hallo Ton,

Erg leuk om op het internet wat over jou en jouw ‘roeping’ te kunnen lezen. Ik kan mij herinneren dat het schrijven altijd al een hobby/passie van jou was.

Ik ben bezig met het organiseren van een reünie van de OCB-klas 651. Ik zou het erg leuk vinden ook jou weer eens te ontmoeten. Ik heb een WhatsAppGroep aangemaakt waarmee ik met eenieder in contact sta. Vind je het leuk om ook aan te sluiten en zo ja, mag ik dan houw mobiele nummer via de email. Groet John

Dat is nou ook pech.
Na zestien jaar ben ik eindelijk zo ver dat ik twee en dertig verhalen, die zich in Egypte afspelen heb afgerond,
Zegt een uitgever: ‘Óh, korte verhalen. Niet financieel aantrekkelijk voor een uitgever.’
Zegt een andere uitgever: ‘Nou, Egypte. Dat kun je wel vergeten. Daar zijn al zoveel boeken over geschreven.
Vraag: ‘Is het werkelijk zo dat korte verhalen financieel onaantrekkelijk zijn voor een uitgever?
Egypte is voor mij al acht en twintig jaar een interessant land. Daar verandert niemand wat aan.
Yvon Hajunga

Beste Ton, ik weet niet of je nog actief bent op dit blog, maar ik heb een vraag voor je, over het bedenken van een kort verhaal (natuurlijk). Op dit moment heb ik een redelijk uitgewerkt idee voor een verhaal, maar het is niet de doorsnee ‘inleiding-gebeurtenis-climax-afbouw’-vorm. Het springt heen en weer tussen verschillende scènes die samen (uiteindelijk) heel veel zeggen over het eigenaardige hoofdpersonage. Het heeft ook een open einde. Hoop dat je genoeg kunt opmaken uit deze oppervlakkige beschrijving. Ken je deze vorm en denk jij dat die werkt? Of raad je me aan toch voor de traditionelere vorm te gaan?

Hoi Fenna, Ja ik ben nog actief op dit blog hoor. Klik hierboven maar op het tabje ‘Home’, dan zie je wat er zoal verschijnt. Interessante vraag die je stelt. Ik ken het verhaal waarover je schrijft niet, maar er zijn zeker alternatieven voor de traditionele opbouw. In de prachtige bundel van Thijs de Boer kom je meer dan eens voorbeelden tegen van een collage-achtige opbouw. Bijzonder en tegelijkertijd ook heel toegankelijk. En ook Lydia Davis laat veel alternatieven zien in haar bundels, maakt eigenlijk niet uit welke je kiest. Iets anders, een bloemlezing met diverse auteurs: in het boek ‘Anti-Story, an anthology of experimental fiction’ zijn verhalen opgenomen rondom vormelijke thema’s als ‘Against mimesis’, ‘Against reality’, ‘Against Event’ en zo nog heel wat, kortom, verhalen die indruisen tegen wat gangbaar wordt geacht. Met daarin een verhaal van Joyce Carol Oates, waarin ze eerst over de gebeurtenissen in het verhaal vertelt, dan over de personages, dan over de plaatsen.

Hallo Ton,
Het boek over het schrijven van korte verhalen eerst bij de bib geleend en nu besteld bij de echte boekhandel.
Ik kreeg de tip van Margriet Breet bij wie ik een workshop heb gevolgd.
En pas geleden was ik op een tweedehands marktje op Bonaire en kocht ik jouw boek Intiemer dan seks voor een dollar en vijf-en-twintig cent! Bij het eerste verhaal gecheckt of je je eigen regels toepast (grapje).

Beste Ton,

Ik ben op zoek naar uw boek “Korte Verhalen Schrijven”, om mijn vader kado te doen. Helaas is het boek bij bol.com en bruna.nl uitverkocht. Kan ik het boek nog ergens verkrijgen? Of kan ik direct bij u een bestelling plaatsen?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Met vriendelijke groeten,
Kila van der Starre

Hoi Ton,

Afgelopen vrijdag is onze site Buzzboeken live gegaan en volgende week besteden we extra aandacht aan het korte verhaal. Weet je misschien een bundel (niet van jouzelf) dat je in ong. 40 woorden kunt aanbevelen als Boekenmakerstip? Dan kunnen we bij je naam bijv. een link maken naar je site of workshop 3 nov.

Groet Roos

PS Als je op een andere manier wil bijdragen aan de site, je bent van harte welkom. Misschien kunnen we een keer een mailinterview doen bijv?

Dag Carlos, Dank je voor je reactie en voor je tip. Inmiddels vind je op deze site in de rechter-kolom onderaan een RSS-button. Overigens kun je ook er ook voor kiezen om in je eigen RSS-reader te typen: korteverhalenschrijven.nl en dan te klikken op een knop met een naam als ‘subscribe’. Wat je wilt… Helpt dit? Groet, Ton

Dag Ton,

Fijn deze site en ook je boek over korte verhalen schrijven, heb ik met veel plezier en interesse gelezen. Ik heb diverse tips ter harte genomen en ik merk dat ik vooruit ga. Mooi hoe je de metafoor van de fotografie hebt toegepast in je stukken. Ik ga je blog volgen.

Albert Jan Bosch

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.