Waarover we praten als we over verhalen praten

SCHRIJFBOEK

Dit blog was oorspronkelijk een opmaat naar het boek Korte Verhalen Schrijven, dat in 2011 verscheen. Gaandeweg het schrijven aan het boek, werd deze website zo’n succes, dat ik besloten heb hem in de lucht te houden en er zo af en toe nieuwe tips op te zetten.

HP/DeTijd over het handboek Korte Verhalen Schrijven

Korte verhalen schrijven zou je als een handzaam cursusboek kunnen beschouwen. Het resultaat van jarenlang schrijven, lesgeven en korte verhalen onder het vergrootglas leggen. (…) Rozeman legt de theorie achter het schrijven helder uit, in simpele zinnen, met krachtige eenvoudige beelden. Door de vele voorbeelden laat hij je niet alleen met een nieuwe blik kijken naar het schrijfproces, maar ook naar het werk van auteurs die hem inspireren. Er zijn ook twee – perfecte – korte verhalen van de docent/schrijver zelf opgenomen.” HP/DeTijd, 2011

Wil je meer over mijn boeken en coaching weten, kijk dan even hier. Je kunt ook bladeren door het inkijkexemplaar Korte Verhalen Schrijven.

16 reacties

 1. blogdame

  Na het lezen van jouw boek ben ik meteen aan de slag gegaan met een schrijftechniek waar je uitleg over gaf: de onbetrouwbare verteller. Diezelfde dag nog bleek dat ik de prijs won met het verhaal. Natuurlijk heeft dat alleen zin met schrijfervaring, het doen. Dank je wel.

  • Ton Rozeman

   Super. Kun je er iets meer over vertellen, blogdame? Groet! Ton

   • blogdame

    Het ging om de fotoschrijfwedstrijd #4 van Schrijven Online. Daar kun je het verhaal lezen. Haha, inmiddels heb ik weer twee wedstrijden gewonnen / eervol vermeld… (bol.com en Haarlems Dagblad)
    Dus lezen dat boek van Ton Rozeman.

 2. Femke

  Beste Ton,
  Bedankt voor de heldere uitleg over het schrijven van korte verhalen. Het heeft me veel inzicht gegeven. Suggestief schrijven vind ik echt een uitdaging en geweldig om te doen, of in iedergeval te proberen. Ik ben nu nog druk bezig met mijn eerste korte verhaal. Het is tevens mijn eerste poging iets op papier te zetten. Je tips hebben me er geweldig bij geholpen. Nogmaals bedankt en ik zie uit naar uw volgende boek.
  Gegroet,

  • Ton Rozeman

   Beste Femke, Dank voor je positieve reactie. Schrijven is een ontdekkingstocht, en zo te zien heb jij er zin in om die tocht te beginnen. Veel plezier ermee. Groet, Ton

 3. Martine

  Beste Ton,

  Kan ik mij ook abonneren op een nieuwsbrief. Dat als er een nieuwe bijdrage op de site komt, dat ik dat dan weet?

  Groetjes,

  Martine

 4. Anouk Jansen

  Hallo Ton,

  Complimenten voor je inspirerende site!

  Voor een avond met een groep wil ik graag een workshop korte verhalen organiseren.
  Geef jij workshops? Zoja, kan je me een beetje vertellen wat er mogelijk is qua content en kosten?

  Ik hoor graag van je.

  Met vriendelijke groet,

  Anouk Jansen
  a.jansen1983@gmail.com

  • Ton Rozeman

   Anouk, dank voor je complimenten en je belangstelling. Ik heb je een mailtje gestuurd. Groet! Ton

 5. Renée

  Bedankt voor de goede tips. ik schrijf zo nu en dan korte verhalen maar heb altijd moeite om een goed einde te maken en ik mis vaak diepte en spanning. Je tips ga ik aan de slag en zal deze site zeker blijven volgen.

  • Ton Rozeman

   Fijn dat je er iets aan hebt, Renée. Overigens kun je in de tag-cloud in de rechterkolom klikken op de onderwerpen die belangrijk voor je zijn. Dan kom je vanzelf terecht bij de berichten die daarover gaan. Succes ermee, Ton

 6. karmozijn

  Beste Ton,
  Mooi blog! Ik ben niet zo lang geleden begonnen met het schrijven van korte verhalen, en ben helemaal gegrepen door het genre. Ik lees nu met veel plezier je stukken op dit blog, en ik leer er veel van.

 7. elly van hoff faro

  hallo Ton
  ik wil graag korte verhalen of columns gaan schrijven, kun je me een studie of cursus aanbevelen waar ik een start mee kan maken, ik ben wel in staat om een verhaal op te schrijven maar neem aan dat hier ook regels voor zijn.
  kun je me een goede basis aanbevelen, of een uitgangspunt.
  alvast bedankt elly.

  • Ton Rozeman

   Hallo Elly, Zelf geef ik momenteel een cursus bij de Schrijversvakschool Amsterdam (deze week gestart). Bij Schrijvenonline vind je veel meer scholen en instellingen waar je terecht kunt. En voel je vooral vrij om bij de posts (ook de oudere posts) op dit blog om verheldering te vragen! Daarmee help je mij en ook de andere bezoekers.

 8. Robert Andreas

  Een geweldige blog Ton, dank je voor alle inspiratie!

 9. Emmy van Swaaij

  Hallo Ton,
  Wat een goed idee! Deze website en het boek, ik kijk er naar uit. Ben er net spontaan beland. Ik ben momenteel de opleiding voor tolk Nederlandse gebarentaal aan het volgen maar wil daarnaast ook tijd besteden aan het schrijven van korte verhalen. Je website inspireert me en ik ga eens even in alle tips duiken die je hier geeft en ze uitproberen!
  Ik heb nog zeer weinig ervaring met het schrijven van korte verhalen en schrijven in het algemeen en kijk uit om er mee aan de slag te gaan en het te leren! Ik zal je op de hoogte houden van hoe je tips me helpen!
  Hartelijke groeten!
  Emmy van Swaaij

  • Ton Rozeman

   Fijn om te horen, Emmy. En inderdaad, hou me op de hoogte hoor. Succes ermee.

Geef een reactie. Je reactie stel ik op prijs!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Korte Verhalen Schrijven

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑