Categorieën
Voorbeeldverhaal

Een geschenk aan schrijvers van korte verhalen: de podcasts van The New Yorker!

Niet alleen ideaal voor op het strand en op vakantie, maar ook voor in de studeerkamer en in het klaslokaal: de korte verhalen die The New Yorker maandelijks gratis als podcast aan de wereld geeft. Ze bevatten niet alleen het complete verhaal, maar ook een bespreking door een schrijver die gepubliceerd heeft inThe New Yorker.

Iedere podcast van The New Yorker bestaat uit drie gedeeltes:

1. Introductie
Allereerst worden de schrijver en het korte verhaal geïntroduceerd. Er wordt verteld waarop je tijdens het luisteren moet letten.

2. Voorlezen
Vervolgens wordt het verhaal integraal voorgelezen. De ene keer is het een recent verhaal; de andere is het uit de tweede helft van de twintigste eeuw. De ene keer is het een wat korter verhaal, de andere keer een wat langer.

3. Bespreking
Erg interessant is ook de bespreking van het verhaal, van de schrijftechnieken, van de keuzes die de schrijver heeft gemaakt. Ik waardeer het dat er niet met door bril van de literatuurwetenschapper wordt gekeken, maar door die van de schrijver. Aangenaam vind ik het ook dat het geen monoloog is, maar een discussie tussen de schrijver die het verhaal gekozen heeft en de redacteur fictie van The New Yorker.

Wat me ook aanspreekt in deze podcasts: dat schrijvers niet een eigen verhaal lezen, maar een verhaal van een collega. Ze vertellen waarom dit verhaal ze dierbaar is, wat ze er knap of ontroerend aan vinden. Soms vertellen ze ook wat ze van dit verhaal geleerd hebben en wat de invloed ervan is op hun eigen werk. Zo vertelt Richard Ford dat hij  John Cheever’s verhaal Reunion heeft genomen als voorbeeld voor een eigen verhaal.

Je kunt de podcasts zowel rechtstreeks op de site van The New Yorker beluisteren, als via iTunes. Beide opties zijn gratis. Via iTunes kun je ook een (eveneens gratis) abonnement nemen, zodat je iedere maand automatisch de nieuwste aflevering ontvangt.

Drie favoriete afleveringen van mij:

Momenteel zijn er al meer dan 60 afleveringen te beluisteren. Ze variëren van zo’n 10 minuten tot een uur.

Door Ton Rozeman

Schrijver en docent creative writing. Publiceerde verhalenbundels (longlist Ako en Libris) en het handboek 'Korte Verhalen Schrijven'. Zijn meest recente bundel is 'Wat ik van liefde weet'.

3 reacties op “Een geschenk aan schrijvers van korte verhalen: de podcasts van The New Yorker!”

De New Yorker Fiction podcasts zijn geweldig inderdaad. Bijna allemaal intrigerende verhalen.
Het verhaal ‘Bullet in the Brain’ van Tobias Wolff is een van mijn favorieten. Geestig en mooi geschreven, met een ontzettend verrassende wending middenin het verhaal. (Een wending overigens die mij deed denken aan Tarantino’s ‘From Dusk Till Dawn’, daarin is ook een plotwending die je met stomheid slaat – meer zeg ik niet…)

dank voor deze fantastische tip! dit is een heel fijne manier om nieuwe auteurs (van het korte verhaal) te leren kennen.

Reacties zijn gesloten.