Categorieën
Uncategorized

Tips en inspiratie op het wereldwijde web

Waar op het web kun je als korte-verhalenschrijver nog meer terecht voor inspiratie, schrijftips en adviezen? KorteVerhalenSchrijven.nl zet het op een rijtje. Alle sites zijn gratis toegankelijk.

Waar op het web kun je als korte-verhalenschrijver terecht voor inspiratie, schrijftips en adviezen? KorteVerhalenSchrijven.nl zet het op een rijtje. Alle sites zijn gratis toegankelijk.

Korte-verhalenschrijvers over collega-korte-verhalenschrijvers

Engelstalig: audio
Iedere maand kiest een verhalenschrijver van naam zijn favoriete verhaal uit het archief van vele tientallen jaren The New Yorker (podcast). Hij leest het verhaal integraal voor, en legt uit wat het verhaal zo bijzonder maakt. Inspirerend!  Enkele voorbeelden:  David Means leest Raymond Carver’s  Chef’s House en vertelt wat hij daaraan bewondert. Mary Gaitskill leest en bespreekt Vladimir Nabokov’s Symbols and Signs. En een favoriet van mij: Jhumpa Lahiri vertelt in geuren en kleuren over William Trevor’s A Day. Wist je trouwens dat zowel Jhumpa Lahiri als Tobias Wolff de verhalen van William Trevor hun grote inspiratiebron noemen?

Nederlandstalig: geschreven tekst
ShortStory.nu laat regelmatig schrijvers aan het woord óver verhalenbundels die zij bewonderen. Zo bespreekt Cathelijn Schilder de bundel Hier begint het verhaal van Tobias Wolff. Thijs de Boer beschrijft wat hem aanspreekt in  het werk van de Rus Anatoli Gavrilov. En de Vlaamse schrijfdocent Roland De Blende bespreekt onder meer John Updike en Jay McInerney.  ShortStory.nu is ook actief op Twitter.

Niet alle korte verhalen zijn hetzelfde, hier lees je over verschillende typen
Comma Press heeft een zeer interessant fonds met zowel oorspronkelijk Engelstalige verhalenbundels, als verhalenbundels die naar het Engels zijn vertaald. Verhalenfestivals die in Europa worden georganiseerd halen hier de mosterd vandaan! Maar Comma Press biedt meer dan mooie bundels. Zo geven ze een overzicht van de drie typen korte verhalen.  Comma Press is daarnaast actief op Twitter en Facebook.

Korte-verhalenschrijvers vertellen over de totstandkoming van hun bundel

Engelstalig
The Short Review is een zeer uitgebreide website, waarin het heerlijk dwalen is. Volgeschreven door publicerende verhalenschrijvers uit de hele wereld. The Short Review bespreekt iedere maand veel nieuwe bundels, en interviewt soms ook de schrijvers ervan (met een licht accent op debutanten).

Nederlandstalig
Ook op het eerder genoemde ShortStory.nu vertellen korte-verhalenschrijvers over het schrijfproces van hun nieuwste bundel. Zo vertelt Maartje Wortel over de totstandkoming van Dit is jouw huis (“De bundel is ontstaan in een atelier aan ‘t IJ in Amsterdam. Het was een fijne plek zonder herinneringen of internet, waardoor mijn fantasie alle ruimte had.”), Thijs de Boer over Vogels die vlees eten (“schrijven blijft een creatief proces waarin je jezelf de ruimte moet gunnen om van je eerder bedachte lijn af te wijken”) en Elke Geurts over Lastmens (“Het schrijven is per dag verschillend, zoals ik ook per dag een andere gemoedstoestand heb”).

En deze hoort eigenlijk niet thuis in het rijtje, maar toch mag je hem niet missen
Write to Done klopt zichzelf op de borst met ‘Unmissable articles on writing’.  Onmisbaar is de site niet, maar inspirerend zeker wel. Het is geen site die specifiek over het korte verhaal gaat, maar hij is te leuk om hier niet te noemen. Hoe vaak ik hier al niet ‘even’ naartoe ben gesurft… (zucht).

En jij?
Ken jij sites die voor het korte verhaal tips en inspiratie bieden (Nederlandstalig of Engelstalig)? Dan heb je waardevolle info voor je collega’s die deze post lezen. Wil je het met ons delen? Dank je wel!

Door Ton Rozeman

Schrijver en docent creative writing. Publiceerde verhalenbundels (longlist Ako en Libris) en het handboek 'Korte Verhalen Schrijven'. Zijn meest recente bundel is 'Wat ik van liefde weet'.

2 reacties op “Tips en inspiratie op het wereldwijde web”

Weliswaar geen website, maar ik leer heel veel van het lezen en bestuderen van Paul Mandelbaum’s ’12 Short Stories and their Making’. Een prima boek!

Reacties zijn gesloten.