Categorieën
Uncategorized

Tips en inspiratie op het wereldwijde web

Waar op het web kun je als korte-verhalenschrijver nog meer terecht voor inspiratie, schrijftips en adviezen? KorteVerhalenSchrijven.nl zet het op een rijtje. Alle sites zijn gratis toegankelijk.

Waar op het web kun je als korte-verhalenschrijver terecht voor inspiratie, schrijftips en adviezen? KorteVerhalenSchrijven.nl zet het op een rijtje. Alle sites zijn gratis toegankelijk.

Korte-verhalenschrijvers over collega-korte-verhalenschrijvers

Engelstalig: audio
Iedere maand kiest een verhalenschrijver van naam zijn favoriete verhaal uit het archief van vele tientallen jaren The New Yorker (podcast). Hij leest het verhaal integraal voor, en legt uit wat het verhaal zo bijzonder maakt. Inspirerend!  Enkele voorbeelden:  David Means leest Raymond Carver‘s  Chef’s House en vertelt wat hij daaraan bewondert. Mary Gaitskill leest en bespreekt Vladimir Nabokov’s Symbols and Signs. En een favoriet van mij: Jhumpa Lahiri vertelt in geuren en kleuren over William Trevor’s A Day. Wist je trouwens dat zowel Jhumpa Lahiri als Tobias Wolff de verhalen van William Trevor hun grote inspiratiebron noemen?

Nederlandstalig: geschreven tekst
ShortStory.nu laat regelmatig schrijvers aan het woord óver verhalenbundels die zij bewonderen. Zo bespreekt Cathelijn Schilder de bundel Hier begint het verhaal van Tobias Wolff. Thijs de Boer beschrijft wat hem aanspreekt in  het werk van de Rus Anatoli Gavrilov. En de Vlaamse schrijfdocent Roland De Blende bespreekt onder meer John Updike en Jay McInerney.  ShortStory.nu is ook actief op Twitter.

Niet alle korte verhalen zijn hetzelfde, hier lees je over verschillende typen
Comma Press heeft een zeer interessant fonds met zowel oorspronkelijk Engelstalige verhalenbundels, als verhalenbundels die naar het Engels zijn vertaald. Verhalenfestivals die in Europa worden georganiseerd halen hier de mosterd vandaan! Maar Comma Press biedt meer dan mooie bundels. Zo geven ze een overzicht van