Lezen als een schrijver – het leesblok Korte Verhalen bij de Schrijversvakschool

In november 2016 startte de zesde jaargang van het ‘Leesblok korte verhalen’, ofwel: ‘Lezen als een schrijver’ bij de Schrijversvakschool in Amsterdam. Op vijf donderdagavonden in de periode november 2016 – mei 2017 verdiepen we ons in uiteenlopende verhalenbundels om te zien wat we daarvan voor onze eigen schrijfpraktijk kunnen leren. De bijkomsten zijn toegankelijk voor zowel studenten van de Schrijversvakschool als voor geïnteresseerde schrijvers van buiten de school.

Met deze vijf verhalenbundels gaan we aan de slag 

De linkjes verwijzen naar meer informatie bij Bol. Maar je lokale boekhandel of bibliotheek is natuurlijk ook blij met een bezoekje.

1. Denis Johnson – Jezus’ zoon (Verenigde Staten, 1992).
2. Judith Hermann – Alice (Duitsland, 2009)
3. Colin Barrett – Jonge gasten (Ierland, 2013)
4. Maartje Wortel – Er moet iets gebeuren (Nederland, 2015),
5. Winnaar van de Biesheuvelprijs 2017 (Wordt bekend gemaakt februari 2017)

Uiteraard mag je de eerste drie bundels in de oorspronkelijke taal lezen. In de les werken we met de Nederlandse vertaling.

Dit is wat we tijdens de bijeenkomsten doen

  • We beantwoorden met elkaar de vraag: wat zijn de kwaliteiten van van deze bundel en wat kunnen we er eventueel van leren voor de verhalen die we zelf schrijven?
  • We ‘close readen’ een verhaal of een fragment. Daarbij stellen we ons vragen als: Wat staat er? Welke keuzes heeft de schrijver gemaakt? Wat doen die keuzes met het verhaal en met de lezer?
  • We voeren meestal ook een korte schrijfopdracht uit om zelf schrijvenderwijs te oefenen met een inzicht dat de bundel ons geeft.

Data en locatie

Via de website van de Schrijversvakschool Amsterdam kun je zien waar en wanneer deze bijeenkomsten worden georganiseerd en in hoeverre ze ook voor belangstellenden van buiten de school zijn te volgen.

2 gedachten over “Lezen als een schrijver – het leesblok Korte Verhalen bij de Schrijversvakschool

  1. Judith

    Wat tof dat je Denis Johnson gaat bespreken!!! Heb het boek een tijd geleden gekocht via uitgeverij De Knipscheer(?) in Haarlem, en ben er ontzettend blij mee.Jammer dat zo weinig mensen van hem gehoord hebben.

Reacties plaatsen niet mogelijk.