Manuscripta 2012, ook voor schrijfinspiratie en nieuwe mini-workshop Korte Verhalen Schrijven

Zaterdag 1 september kun je op Manuscripta voor meer terecht dan alleen boeken en lezen. Het biedt ook food for thought aan (aspirant-)schrijvers.

Inspiratie opdoen bij Sanneke van Hassel, Mirjam Boelsums en Manon Uphoff op Manuscripta

Op Manuscripta presenteren de SLAA en Hotel van Hassel zaterdag van 12u00 tot 13.00 vier korte verhalenschrijvers (Manuscripta-locatie: MC Kleine Studio). Nu kun je denken: dat heeft toch te maken met lezen, niet met schrijven? Daar zit iets in, maar toch. Het gaat niet om zo maar verhalenschrijvers en niet om lukrake fragmenten zonder context, maar om vier hele verhalen, voorgelezen door korteverhalenschrijvers die al een tijd in het vak zitten, om maar eens een understatement te gebruiken. Een bron van inspiratie, lijkt me.

  • Manon Uphoff geeft een voorproefje uit de bundel De zoetheid van geweld (januari 2013). Uit mijn lessen weet ik: al menig student Korte Verhalen Schrijven kreeg pas echt de smaak en de slag te pakken na het lezen van Manon Uphoff.
  • Mirjam Boelsums leest een verhaal uit haar deze maand verschenen bundel Dronk (inkijkexemplaar Bol.com). Mirjam Boelsums is jarenlang docent geweest bij de Schrijversvakschool Amsterdam. Ik mocht een half jaar schrijftraining bij haar volgen, wat de basis legde voor het openingsverhaal uit mijn debuutbundel. Mirjam Boelsums is ook volop bezig met film, en dat lees je terug in haar verhalen. Heel zintuiglijk. Als er iemand is die Show don’t tell in de praktijk brengt, dan is zij het.
  • Sanneke van Hassel leest niet voor uit haar eigen prachtige bundel die dit jaar verscheen (Ezels, inkijkexemplaar, alweer haar derde bundel!) maar een verhaal van Lydia Davis, dat ze samen met Annelies Verbeke bloemleesde voor het eveneens dit jaar verschenen en lovend ontvangen Naar de stad (inkijkexemplaar van de bloemlezing).
  • En zelf mag ik een verhaal voorlezen uit een bundel waar ik momenteel aan schrijf. Het verhaal heet Vlieg. Ook dit is een afgerond verhaal dat in zijn geheel wordt voorgelezen in iets minder dan een kwartier.

PS We lezen onze verhalen voor in een zaal waar slechts ruimte is voor 30 geïnteresseerden, dus houd het geheim en zorg dat je op tijd bent!

Mini-Schrijf-Workshop Kort maar Goed namens de Schrijversvakschool op Manuscripta

Namens de Schrijversvakschool Amsterdam mag ik zaterdag van 17.15 tot 17.45 een workshop geven onder de titel Kort maar Goed (Manuscripta-locatie: Openbare Verlichting). En omdat een halfuur zelfs voor een korteverhalenworkshop aan de korte kant is, vindt de organisatie het niet erg als ik bescheiden uitloop, ik gok dat de mini-workshop zo’n veertig minuten gaat duren. Neem pen en papier mee, of een tablet of een mobieltje om te schrijven, want het gaat geen hoorcollege worden, je gaat zelf aan de slag. En nee, ik herhaal niet de workshop die ik vorig jaar op Manuscripta mocht geven toen het boek Korte Verhalen Schrijven (inkijkexemplaar) uitkwam. Want die mini-workshop kun je al nalezen op internet, en het zou toch wat sneu zijn als je naar Manuscripta moest afreizen voor oud materiaal. New stuff! Check it out.

SchrijvenMagazine op Manuscripta

Ook SchrijvenOnline is volop actief op Manuscripta. Zo kun je er er met je verhaal of verhaalidee terecht bij wat zij noemen ‘schrijfdokters’, voor een consult van 6 minuten. Voorts is er op zondag (in tegenstelling tot veel andere activiteiten die op zaterdag zijn, dus let op)  een bijeenkomst onder de titel Hoe pitch ik mijn verhaal? onder leiding van journalist en recensent Michèle Jacobs. Hierin wordt verteld welke etiquette er geldt bij het benaderen van uitgevers.

Gerelateerde posts

Auteur: Ton Rozeman

Schrijver en docent creative writing. Publiceerde verhalenbundels (longlist Ako en Libris) en het handboek 'Korte Verhalen Schrijven'. Zijn meest recente bundel is 'Wat ik van liefde weet'.